Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 PLUS okres realizacji 02.2023-09.2023 - SPRAWOZDANIE
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 PLUS okres realizacji 02.2023-09.2023 - SPRAWOZDANIE
PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2021 PLUS był realizowany w okresie od lutego 2023 r. do września 2023 r. przez Zachodniopomorski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Szczecinie. Celem ogólnym było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących.
W realizacji Programu 2021 uczestniczyły Zarządy Terenowe PKPS:
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Lipowa 8
72-100 Goleniów
tel. 91 418-47-92
czynny od poniedziałku do piątku w godz. 10,00 – 14,00
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Pionierów 13
74-300 Myślibórz tel.601-709-048
czynny w czwartki w godz. 9,00 – 14,00
Zarząd Miejsko-Gminny PKPS
ul. Strzelecka 29
74-320 Barlinek tel. 603-044-408
czynny w każdy czwartek w godz. 10,00 – 16,00
Zarząd Miejsko–Gminny PKPS
ul. 700-Lecia 14
72-200 Nowogard tel. 513-945-652
czynny od poniedziałku do piątku w godz. 10,00 – 13,00
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Plac Ratuszowy 1
74-200 Pyrzyce tel. 515-279-832
Punkt wydawania żywności 72-212 Bielice świetlica wiejska czynna w ostatni wtorek każdego miesiąca w godz. 8,00 – 15,00
Zarząd Miejsko – Gminny PKPS ul. Wieniawskiego 13A
76-150 Darłowo
Tel. 94 314-67-61
czynny od poniedziałku do piątku w godz. 7,00 - 15,00
Punkt Pomocy PKPS
Robotnicza 9/U2
71-712 Szczecin
tel. 797-318-277
czynny od poniedziałku do piątku w godz. 10,00 – 14,00
Wszelkie uwagi można było składać do: Zachodniopomorskiego Zarządu Wojewódzkiego PKPS
Jagiellońska 18/2 70-362 Szczecin
tel. 91 433-45-04, lub 797-318-277, 530-992-915
Biuro czynne od poniedziałku do piątku w godz. od 7,00 – 15,00
INFORMACJE OGÓLNE
Każdy zgłoszony podopieczny posiadający skierowanie wydane przez MOPR/OPS/GOPS otrzymał paczkę żywnościową składającą się z 6 produktów (dla 1 odbiorcy końcowego):
Lp. | Nazwa artykułu spożywczego | Liczba opakowań na osobę | Wielkość opakowań jednostkowych (kg/l) | Ilość artykułu spożywczego na osobę (kg/l) |
1. | Powidła śliwkowe | 1 | 0,3 | 0,3 kg |
2. | Makaron jajeczny świderki | 4 | 0,5 | 2 kg |
3. | Mleko UHT | 2 | 1 | 2 l |
4. | Szynka wieprzowa mielona | 3 | 0,3 | 0,9 kg |
5. |
Cukier biały | 2 | 1 | 2 kg |
6. |
Olej rzepakowy | 2 | 1 | 2 l |
Suma | 14 opakowań | 9,2 kg |
Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których była skierowana pomoc żywnościowa:
- bezdomni,
- niepełnosprawni,
- migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane),
- pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone poniżej.
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej.
Pomocą żywnościową w ramach PO PŻ były objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art.87 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1.823,60 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1.410,00 zł dla osoby w rodzinie.
Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w PO PŻ:
- OPR i OPL uczestniczące w PO PŻ współpracowały z OPS w gminach w zakresie doboru odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
- OPS-y wydawały osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywały organizacjom listy osób zakwalifikowanych do pomocy z PO PŻ, pod warunkiem uzyskania ich zgody. Przy dokonywaniu kwalifikacji OPS-y brały pod uwagę fakt korzystania z form pomocy finansowanej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014–2023, tak aby zapewnić uzupełniający charakter pomocy z PO PŻ. Ponadto rozpowszechniały informacje o realizacji PO PŻ i wskazywały najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych.
- OPR i OPL mogły w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyjmowania pomocy żywnościowej Załącznik nr 5 część B do WIZ. Oświadczenie wraz z wypełnionym skierowaniem Załącznik nr 5 część A przekazywane były do właściwych OPS, który potwierdzał kwalifikowalność do przyznania pomocy. Oświadczenia o dochodach Załącznik nr 5 część B przechowywane były we właściwym OPS.
- OPR i OPL samodzielnie kwalifikowały wyłącznie osoby bezdomne do udziału w PO PŻ na podstawie oświadczenia, stanowiącego Załącznik nr 6 do WIZ. Każda jednostka organizacyjna PKPS / organizacja współpracująca zobowiązana była do prowadzenia rzetelnej dokumentacji potwierdzającej kwalifikowalność osób otrzymujących gotowe artykuły spożywcze.
Liczba osób objętych pomocą żywnościową | |||||||||||
PŁAĆ | WIEK | GRUPY ODBIORCÓW | WYSOKOŚĆ DOCHODU | ||||||||
15 lat lub poniżej | 65 lat lub powyżej | Pozostałe osoby | Bezdomni | Niepełnosprawni | Migranci (w tym społeczności marginalizowane) |
Osoby z pozostałych grup | do 100 % kryterium | 100% - 235% kryterium | |||
Kobiety | Mężczyźni | ||||||||||
1780 | 1844 | 1176 | 368 | 2080 | 204 | 635 | 208 | 2577 | 2513 | 1111 |
W ramach Podprogramu 2021 PLUS realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej, które miały na celu:
- a) włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, w szczególności:
- zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
- b) pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych - osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej) :
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 19 spotkań w których wzięło udział 551 osoby.
Rodzaje przeprowadzonych warsztatów i ilość osób uczestniczących:
- Warsztaty edukacji ekonomicznej – 10 spotkań, 287 uczestników,
- Warsztaty kulinarne – 0 spotkań, 0 uczestników,
- Programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności – 8 spotkań, 236 uczestników,
- Warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia - 1 spotkań, 28 uczestników,
- Inne działania o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących. Wydarzenie o charakterze integracyjnym, w którym uczestniczą odbiorcy PO PŻ, a którego jedynym elementem jest sport – 0 spotkanie -0 odbiorców.
W całym Podprogramie 2021 PLUS wydano 70,3892 ton żywności, liczba przekazanych paczek 6.278 sztuk, liczba przekazanych posiłków 5.400 sztuk.
Utrzymanie rygoru higienicznego w związku z COVID-19
W związku z nadzwyczajną sytuacją spowodowaną zagrożeniem epidemiologicznym, jak również wejściem w życie ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako Instytucja Zarządzająca PO PŻ, zaktualizowała Wytyczne Instytucji Zarządzającej (MRiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczącymi działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Podprogramie 2021 PLUS.
Wprowadzone przepisy zostały utrzymane w kolejnym Podprogramie do 30 czerwca 2023 roku. Od 1 lipca 2023 r. na terenie Polski zostaje zniesiony stan zagrożenia epidemicznego spowodowany zakażeniami wirusem SARS-CoV-2.