PO PŻ Podprogram 2016 był realizowany w okresie sierpień 2016 r. – czerwca 2017 r. przez
Zachodniopomorski Zarząd Okręgowy Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej. Celem ogólnym było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
W realizacji programu uczestniczyły Zarządy Terenowe PKPS:
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Lipowa 8
72-100 Goleniów
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Lipowa 8
72-100 Goleniów
tel. 91 418-47-92
czynny od poniedziałku do piątku w godz. od 10- 14
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Łużycka 4
74-300 Myślibórz
czynny w czwartki w godz. od 9-14
Zarząd Miejsko-Gminny PKPS
ul. Strzelecka 29
74-320 Barlinek
czynny w każdy czwartek od godz. 10-16
ul. Strzelecka 29
74-320 Barlinek
czynny w każdy czwartek od godz. 10-16
Zarząd Miejsko – Gminny PKPS
ul. 700 Lecia 14
72-200 Nowogard
czynny w poniedziałki i soboty od godz. 10-12
ul. 700 Lecia 14
72-200 Nowogard
czynny w poniedziałki i soboty od godz. 10-12
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Stargardzka 34
74-200 Pyrzyce
ul. Stargardzka 34
74-200 Pyrzyce
tel. 518-160-979
czynny od wtorku do piątku w godz. od 10-13
Zarząd Powiatowy PKPS
Oś. Zachód A5
73-110 Stargard
czynny we wtorki, środy i czwartki w godz. 10-13
Zarząd Wojewódzki PKPS
Ul. Matejki 3
75-540 Koszalin
Tel. 94 342-61-03
Punkt Pomocy PKPS
Robotnicza 9U2
71-712 Szczecin
tel. 797-318-277
czynny od poniedziałku do piątku w godz. od 10-14
Wszelkie uwagi, skargi i wnioski były kierowane do
Zarządu Okręgowego PKPS
Jagiellońska 18/2
70-362 Szczecin
tel. 91 433-45-04, lub 514-161-064
Biuro było czynne od poniedziałku do piątku w godz. od 8-16
INFORMACJE OGÓLNE
Każdy zgłoszony podopieczny posiadający skierowanie wydane przez MOPR/OPS/GOPS otrzymał paczkę żywnościową składającą się z następujących produktów:
Forma przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym:
– paczki żywnościowe dla 1 odbiorcy końcowego zestaw art. spożywczych: .
10 opakowań makaronu jajecznego ( 500 g),
5 opakowań ryżu białego (1 kg),
9 opakowań mleka UHT (1lit),
6 opakowań sera podpuszczkowego dojrzewającego(400g),
8 opakowań groszku z marchewka (400g), 8 opakowań fasoli białej konserwowej (400g)
10 opakowań herbatników (200g) 8 opakowań koncentratu pomidorowego (160g),
4 opakowania powideł śliwkowych (300g),
5 opakowań gulaszu wieprzowego z warzywami (850g) 8 filetu z makreli w oleju (170g) (850g),
4 opakowania cukru białego (1kg),
4 opakowania oleju rzepakowego (1lit). 9 opakowań szynki drobiowej (300g),
5 opakowań ryżu białego (1 kg),
9 opakowań mleka UHT (1lit),
6 opakowań sera podpuszczkowego dojrzewającego(400g),
8 opakowań groszku z marchewka (400g), 8 opakowań fasoli białej konserwowej (400g)
10 opakowań herbatników (200g) 8 opakowań koncentratu pomidorowego (160g),
4 opakowania powideł śliwkowych (300g),
5 opakowań gulaszu wieprzowego z warzywami (850g) 8 filetu z makreli w oleju (170g) (850g),
4 opakowania cukru białego (1kg),
4 opakowania oleju rzepakowego (1lit). 9 opakowań szynki drobiowej (300g),
1 opakowanie szynki wieprzowej (160g), 1 opakowanie pasztetu wieprzowego (300g).
Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których była skierowana pomoc żywnościowa:
– bezdomni,
– niepełnosprawni,
– migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie),
– pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone poniżej,
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej
Pomocą żywnościową w ramach PO PŻ były objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie.
Od nowego 2017 roku więcej osób mogło skorzystać z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Zmiany zostały wprowadzone po konsultacjach z Zespołem Doradczym ds. Wdrażania Programu. Podwyższone kwoty w ramach Podprogramu 2016 wyniosły 1 268 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1 028 zł dla osoby w rodzinie
Progi wzrosły do 200 proc. kryterium, uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej. Poprzednie kryterium w wysokości 150 proc. obowiązywało od początku realizacji PO PŻ 2014-2020, tj. od grudnia 2016 r.
Zmiany zostały zawarte w „Wytycznych Instytucji Zrządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów, dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy | | Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016”, wydanych przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej 28 grudnia 2016 r.
Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w PO PŻ
OPR i OPL uczestniczące w PO PŻ współpracowały z OPS w gminach w zakresie doboru odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
– OPS-y wydawały osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywały organizacjom listy osób zakwalifikowanych do pomocy z PO PŻ, pod warunkiem uzyskania ich zgody. Przy dokonywaniu kwalifikacji OPS-y brały pod uwagę fakt korzystania z form pomocy finansowanej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014–2020, tak aby zapewnić uzupełniający charakter pomocy z PO PŻ. Ponadto rozpowszechniały informacje o realizacji PO PŻ i wskazywały najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych.
– OPR i OPL samodzielnie kwalifikowały wyłącznie osoby bezdomne do udziału w PO PŻ na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia, stanowiącego POPZ_Załącznik nr 6 do wytycznych
Każda jednostka organizacyjna PKPS / organizacja współpracująca zobowiązana była do prowadzenia rzetelnej dokumentacji potwierdzającej kwalifikowalność osób otrzymujących gotowe artykuły spożywcze.
Osoby odbierające żywność, mogą brać udział w działaniach w ramach środków towarzyszących, które maja na celu:
a) włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, w szczególności:
– zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
– grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
- b) pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej) :
– pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
-wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
ZESTAWIENIE LICZBY OSÓB OBJETYCH POMOCĄ Podprogram 2016 | ||||||||||
OGÓŁEM ILOŚĆ OSÓB | Płeć | Wiek | Grupy odbiorców | |||||||
Kobiety | Mężczyźni | 15 lat lub poniżej | 65 lat lub powyżej | Pozostałe osoby | Bezdomni | Niepełnosprawni | Migranci (Społeczności marginalizowane) |
Osoby z pozostałych grup | ||
7558 | 3535 | 4023 | 2582 | 470 | 4506 | 396 | 1358 | 15 | 6018 | |
Liczba osób objęta pomocą żywnościową w podziale na wysokość dochodu | ||||||||||
do 150% kryterium | 150% – 200% kryterium | Ogółem | ||||||||
5694 | 1864 | 7558 |
|
W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 56 warsztatów w których wzięło udział 1402 osoby.
Rodzaje warsztatów:
- Warsztaty Edukacji Ekonomicznej – 15 spotkań, 112 uczestników
- Warsztaty Kulinarne – 6 spotkań, 154 uczestników
- Programy Edukacyjne – mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – 1 spotkania, 7 uczestników
- Warsztaty Dietetyczne dotyczące zdrowego odżywiania -15 spotkań, 1129 uczestników
W całym Podprogramie 2016 wydano 389,1140 ton żywności.