PO PŻ Podprogram 2018 był realizowany w okresie września 2018 r. – czerwca 2019 r. przez Zachodniopomorski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej.
Celem ogólnym było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
W realizacji programu uczestniczyły Zarządy Terenowe PKPS:
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Lipowa 8
72-100 Goleniów
tel. 91 418-47-92
czynny od poniedziałku do piątku w godz. od 10- 14
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Łużycka 4
74-300 Myślibórz
czynny w czwartki w godz. od 9-14
Zarząd Miejsko-Gminny PKPS
ul. Strzelecka 29
74-320 Barlinek
czynny w każdy czwartek od godz. 10-16
Zarząd Miejsko – Gminny PKPS
ul. 700 Lecia 14
72-200 Nowogard
czynny w poniedziałki i soboty od godz. 10-12
Zarząd Powiatowy PKPS
ul. Stargardzka 34
74-200 Pyrzyce
tel. 518-160-979
czynny od wtorku do piątku w godz. od 10-13
Zarząd Powiatowy PKPS (magazyn zamknięty dnia 27 marca 2019 roku ze względu na wypowiedzenie umowy przez Urząd Miasta w Stargardzie)
Osiedle Zachód A5
73-110 Stargard
czynny we wtorki, środy od 10,00 do 12,00
Zarząd Miejsko – Gminny PKPS
Wieniawskiego 13A
76-150 Darłowo
Tel. 94 314-67-61
czynny od poniedziałku do piątku od 7,00 do 15,00
Punkt Pomocy PKPS
Robotnicza 9U2
71-712 Szczecin
tel. 797-318-277
czynny od poniedziałku do piątku w godz. od 10-14
Wszelkie uwagi można było składać do:
Zachodniopomorskiego Zarządu Wojewódzkiego PKPS
Jagiellońska 18/2
70-362 Szczecin
tel. 91 433-45-04, lub 514-161-064
Biuro czynne od poniedziałku do piątku w godz. od 8-16
INFORMACJE OGÓLNE
Każdy zgłoszony podopieczny posiadający skierowanie wydane przez MOPR/OPS/GOPS otrzymał paczkę żywnościową składającą się z następujących produktów( dla 1 odbiorcy końcowego):
- 9 opakowań groszku z marchewka (3,6 kg)
-9 opakowań fasoli białej (3,6 kg)
-10 opakowań koncentratu pomidorowego (1,60 kg)
- 3 opakowania buraczków wiórków (1,05 kg)
- 6 opakowań powideł śliwkowych (1,80 kg)
- 9 opakowań makaronu jajecznego (4,50 kg)
- 1 opakowanie makaronu kukurydzianego bezglutenowego (0,50 kg)
- 3 opakowania ryżu białego (3 kg)
- 3 opakowania kaszy gryczanej (1,5 kg)
- 4 opakowania herbatników maślanych (0,80 kg)
- 7 opakowań mleka UHT (7 L)
- 6 opakowań sera podpuszczkowego dojrzewającego (2,40 kg)
- 2 opakowania gołąbków w sosie pomidorowym (1,60 kg)
- 10 opakowań szynki drobiowej (3 kg)
- 7 opakowań szynki wieprzowej mielonej (2,10 kg)
- 4 opakowania pasztetu wieprzowego (0,64 kg)
- 10 opakowań filetu z makreli w oleju (1,70 kg)
- 4 opakowania cukru białego (4 kg)
- 4 opakowania oleju rzepakowego (4 l)
- 3 opakowania kabanosów wieprzowych (0,36 kg)
- 1 opakowanie miodu nektarowego wielokwiatowego (0,40 kg)
Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których była skierowana pomoc żywnościowa:
- bezdomni,
- niepełnosprawni,
– migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane),
– pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone poniżej,
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej.
Pomocą żywnościową w ramach PO PŻ były objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art.87 ustawy z dnia 12 marca 2004r o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1402 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1056 zł dla osoby w rodzinie.
Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w PO PŻ
OPR i OPL uczestniczące w PO PŻ współpracowały z OPS w gminach w zakresie doboru odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
– OPS-y wydawały osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywały organizacjom listy osób zakwalifikowanych do pomocy z PO PŻ, pod warunkiem uzyskania ich zgody. Przy dokonywaniu kwalifikacji OPS-y brały pod uwagę fakt korzystania z form pomocy finansowanej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014–2020, tak aby zapewnić uzupełniający charakter pomocy z PO PŻ. Ponadto rozpowszechniały informacje o realizacji PO PŻ i wskazywały najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych.
- OPR i OPL mogły w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyjmowania pomocy żywnościowej Załącznik nr 5 część B do WIZ. Oświadczenie wraz z wypełnionym skierowaniem Załącznik nr 5 część A przekazywane były do właściwych OPS. Który potwierdzał kwalifikowalność do przyznania pomocy. Oświadczenia o dochodach Załącznik nr 5 część B przechowywane były we właściwym OPS.
– OPR i OPL samodzielnie kwalifikowały wyłącznie osoby bezdomne do udziału w PO PŻ na podstawie oświadczenia, stanowiącego Załącznik nr 6 do WIZ.
Każda jednostka organizacyjna PKPS / organizacja współpracująca zobowiązana była do prowadzenia rzetelnej dokumentacji potwierdzającej kwalifikowalność osób otrzymujących gotowe artykuły spożywcze
ZESTAWIENIE LICZBY OSÓB OBJĘTYCH POMOCĄ | ||||||||||
OGÓŁEM ILOŚĆ OSÓB | Płeć | Wiek | Grupy odbiorców | |||||||
Kobiety | Mężczyźni | 15 lat lub poniżej | 65 lat lub powyżej | Pozostałe osoby | Bezdomni | Niepełnosprawni | Społeczności marginalizowane |
Osoby z pozostałych grup | ||
6504 | 3097 | 3407 |
1634
|
703 | 4167 | 419 | 1556 | 19 | 4878 |
|
Liczba osób objęta pomocą żywnościową w podziale na wysokość dochodu | ||||||||||
do 100% kryterium | 100% - 200% kryterium | Ogółem | ||||||||
3883 | 2621 | 6504 |
W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej, które miały na celu:
a) włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, w szczególności:
- zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
b) pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych - osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej) :
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
-wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 59 spotkania w których wzięło udział 868 osób.
Rodzaje warsztatów:
- Warsztaty edukacji ekonomicznej – 17 spotkań, 79 uczestników
- Warsztaty kulinarne – 0 spotkania, 0 uczestników
- Programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.– 15 spotkań, 117 uczestników
- Warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia - 27 spotkań, 672 uczestników
W całym Podprogramie 2018 wydano 325,586 ton żywności , liczba przekazanych paczek 30.093 sztuk.